Πως να καθαρίσω την πένα μου ;

Είμαστε σίγουροι πως θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί η αγαπημένη σου πένα σταματά να γράφει έτσι όπως είχες συνηθίσει, η ροή του μελανιού παύει να είναι απρόσκοπτη και κάνει διακοπές, ενώ στη μύτη ενδεχομένως να παρατηρείς σκούρα στίγματα στερεοποιημένου μελανιού. Μην ανησυχείς! Είναι δείγμα ότι η πένα χρειάζεται καθάρισμα! Παρακάτω θα σου πούμε με απλά βήματα πως θα την καθαρίσεις αποτελεσματικά!

Θα χρειαστείς: Ένα ποτήρι νερό , απορροφητικά χαρτομάντηλα, μπατονέτα, πανάκι γυαλίσματος, βρύση με τρεχούμενο νερό, σύριγγα (σε ειδική περίπτωση).

Αν η πένα σου τροφοδοτείται με αναρροφητήρα ή αμπούλες

1.     Αρχικά αποσυναρμολογούμε την πένα ξεβιδώνοντας το μπροστά μέρος που φέρει τη μύτη (section) και αφαιρούμε την αμπούλα / αναρροφητήρα.
2.     Τοποθετούμε το section κάτω από μια βρύση με τρεχούμενο νερό μεσαίας θερμοκρασίας και αφήνουμε το νερό να διεισδύσει εντός της μύτης και να αποσύρει μαζί του όλα τα υπολείμματα μελανιού εντός της μύτης. Μόλις δούμε ότι το νερό που τρέχει από τη μύτη είναι διάφανο, αποσύρουμε και ακουμπάμε το στέλεχος με τη μύτη πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτομάντηλο.
3.     Γεμίζουμε το ποτήρι με νερό και αδειάζουμε προσεκτικά το μελάνι από τον αναρροφητήρα. Με αυτόν τον τρόπο αραιώνουμε τη σύσταση του μελανιού και αποφεύγουμε τη δημιουργία λεκέδων στο νιπτήρα/νεροχύτη.
4.     Αδειάζουμε το ποτήρι στο νιπτήρα και το ξαναγεμίζουμε. Προσοχή: Σε ειδικές περιπτώσεις μελανιών με σήμανση “permanent, iron gal, pigment” είναι πιθανό να δημιουργηθούν λεκέδες ακόμα και αν το μελάνι αραιωθεί. Οπότε καλό θα ήταν να το αδειάσουμε σε σημείο που δεν διατρέχει κίνδυνο να λερωθεί.
5.     Με το «καθαρό» νερό ξεπλένουμε τον αναρροφητήρα κάνοντας 2 -3 αναρροφήσεις με νερό. Τώρα είναι έτοιμος να υποδεχτεί το νέο μελάνι, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας ιζήματος.
6.     Αφού στεγνώσουμε μύτη και αναρροφητήρα «ταμπονάροντας» με το απορροφητικό χαρτομάντηλο, βρέχουμε τη μπατονέτα και τη βάζουμε μέσα στο καπάκι της πένας ώστε να καθαρίσουμε από τυχόν υπολείμματα μελανιού. Επαναλαμβάνουμε με όσες μπατονέτες χρειαστεί μέχρι να βγαίνουν από το καπάκι χωρίς στίγματα μελανιού.
7.     Γυαλίζουμε προσεκτικά με το γυαλιστικό πανάκι (όμοιο με αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά μας) το σώμα της πένας και τη μύτη και συναρμολογούμε πάλι.  Η πένα μας είναι καθαρή και έτοιμη για απολαυστικές στιγμές γραφής!

Αν η πένα σου τροφοδοτείται με πιστόνι (Piston Filler)

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά και πιο σύνθετα μαζί καθώς πρέπει να ακολουθήσεις  ειδική διαδικασία ανάλογα με το είδος της πένας και του πιστονιού.

Στην περίπτωση που η πένα έχει σύστημα μηχανισμού Piston Filler (πχ Pelikan M800, Montblanc LeGrand), γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό, αδειάζουμε το παλιό μελάνι, ξαναγεμίζουμε με καθαρό νερό (όπως στο βήμα 3,4) και κάνουμε αναρροφήσεις με καθαρό νερό μέχρις ότου το νερό που βγαίνει από τη μύτη να είναι εντελώς διάφανο. Αν η μύτη ξεβιδώνει (πχ Pelikan souveran series, Twsbi 580 series), τότε μπορούμε εύκολα να την ξεβιδώσουμε και να επικεντρωθούμε στον καθαρισμό της τοποθετώντας την κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα υπόλοιπα βήματα είναι ίδια.

 Αν η πένα σου τροφοδοτείται με μηχανισμό πλήρωσης αρνητικής πίεσης. (Power Filler)

Αυτή είναι η πιο απαιτητική κατηγορία, καθώς ο μηχανισμός αυτός μόνο γεμίζει και δεν αδειάζει. Ωστόσο αγαπητέ αναγνώστη, αν κατέχεις μια τέτοια πένα σημαίνει ότι έχεις μπει βαθιά στον κόσμο της εκλεπτυσμένης γραφής και η εμπειρία σου είναι μεγάλη οπότε ήδη θα ξέρεις τον τρόπο! Προφανώς αστειευόμαστε!

Στις πένες με μηχανισμό πλήρωσης αρνητικής πίεσης ( Twsbi VAC 700, Visconti Homo Sapiens, Pilot 823, Nahvalur Original Plus ), συνήθως οι μύτες είτε ξεβιδώνουν είτε αφαιρούνται. Στην περίπτωση που η μύτη αφαιρείται τραβώντας την (πχ Pilot 823) πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθότι αφενός δεν πρέπει να τραυματίσουμε τη μύτη και το feed, αλλά και αφετέρου να μην χάσουμε το μικρό δαχτυλίδι σιλικόνης (O-Ring) που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει διαρροή μελανιού. Στην περίπτωση που η μύτη ξεβιδώνει ( Visconti Homo Sapiens, Nahvalur Original Plus, Twsbi  VAC 700 ) τα πράγματα είναι πιο απλά. Συνεπώς:

1.     Αφού αφαιρέσουμε τη μύτη με το feeder, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
2.     Έχοντας το σώμα της πένας χωρίς τη μύτη, πραγματοποιούμε διαδοχικές αναρροφήσεις με νερό σε ένα ποτήρι μέχρις ότου δεν υπάρχουν υπολείμματα μελανιού στο σώμα.
3.     Αν για κάποιο λόγο μείνει νερό μέσα στο σώμα της πένας, το αποσύρουμε με μια σύριγγα, καθώς θα μας αλλοιώσει τη σύσταση του μελανιού και συνεπώς το αποτέλεσμα της γραφής.
4.     Ακολουθούμε τις υπόλοιπες προαναφερθείσες διαδικασίες. 

Αν για οποιοδήποτε λόγο η πένα σου συνεχίσει να έχει πρόβλημα ροής

Υπάρχει μικρή πιθανότητα, ακόμα και αν ακολούθησες κατά γράμμα τις παραπάνω προτάσεις να εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την πένα σου. Ειδικότερα, αν χρησιμοποιείς μελάνια shimmering, pigment ή αν αναμειγνύεις μελάνια, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ίζημα στο feeder το οποίο δεν φεύγει με απλό νερό. Σε αυτή την περίπτωση σου προτείνουμε το πιστοποιημένο διάλυμα καθαρισμού Reiniger της Rohrer & Klingner που διαλύει αποτελεσματικά όλα τα κατάλοιπα μελανιού. Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του θα βρεις εδώ

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσεις ποτέ άλλο διάλειμμα καθαρισμού πέραν από αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για πένες γιατί πιθανότατα θα βλάψεις την πένα σου ανεπανόρθωτα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείς, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο info@zafeiriou.gr ή στο 2102618156 !

  

back to top