Πως το να γράφουμε με το χέρι μας οφελεί πολύπλευρα;

Η γραφή με το χέρι μπορεί αποδεδειγμένα να εισφέρει πολλά νοητικά αλλά και σωματικά οφέλη στον άνθρωπο. Μολονότι την τελευταία δεκαετία ο κύριος όγκος των γραφόμενων πληροφοριών αποτυπώνεται σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω του πληκτρολογίου, έρευνες αποδεικνύουν πως δεν  υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποτυπώσουμε μια πληροφορία ή σημείωση από αυτόν της γραφής με το χέρι. Πιο συγκεκριμένα, η χειρόγραφη γραφή μας προσφέρει:

  1. Βελτίωση της Μάθησης και της Μνήμης: Το να γράφετε με το χέρι συνδέεται με καλύτερη κατανόηση και αποθήκευση πληροφοριών σε σύγκριση με το πληκτρολόγιο. Η φυσική δραστηριότητα της γραφής εμπλέκει διάφορα μέρη του εγκεφάλου, ενισχύοντας την κωδικοποίηση και ανάκτηση πληροφοριών. Σε πολλές έρευνες περί του θέματος, φαίνεται πως όσοι κρατούν χειρόγραφες σημειώσεις έχουν εντυπωσιακά υψηλότερη μνήμη σε όσα σημείωσαν.

  2. Εξελιγμένες Δεξιότητες Κίνησης: Η γραφή με το χέρι περιλαμβάνει τη χρήση εξελιγμένων δεξιοτήτων κίνησης, βοηθώντας στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση της συντονισμένης κίνησης μεταξύ ματιών και χεριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες.

  3. Δημιουργικότητα και Έκφραση: Η γραφή με το χέρι μπορεί να είναι ένα πιο προσωπικό και εκφραστικό μέσο επικοινωνίας σκέψεων και ιδεών. Επιτρέπει το σχεδιασμό, το σκίτσο και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης που μπορεί να περιορίζονται σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Όταν τα μόνα στοιχεία που εμπλέκονται είναι ένα μολύβι, ένα χαρτί και οι σκέψεις μας, δεν υπάρχει τίποτα που να περιορίζει την δημιουργική δραστηριότητα ή τον ειρμό μας.

  4. Επικέντρωση και Συγκέντρωση: Η γραφή με το χέρι απαιτεί συχνά περισσότερη προσεκτικότητα και συγκέντρωση σε σύγκριση με το πληκτρολόγιο, βοηθώντας στη βελτίωση της συγκέντρωσης και τη μείωση των αποσπασμάτων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εργασίες που απαιτούν βαθιά σκέψη και ανάλυση. Περιττό να αναφέρουμε πως πλέον είναι εξαιρετικά εύκολο να επέλθει απόσπαση της προσοχής από πολλούς παράγοντες όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη.

  5. Μείωση του Χρόνου μπροστά σε Οθόνες: Σε έναν κόσμο όπου πολλές δραστηριότητες περιλαμβάνουν οθόνες, η γραφή με το χέρι προσφέρει ένα διάλειμμα από τη συνεχή ψηφιακή έκθεση. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κόπωσης των ματιών και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ ψηφιακών και μη-ψηφιακών δραστηριοτήτων.

  6. Ατομικότητα μέσω της προσωπικής υπογραφής: Κάθε άτομο έχει το δικό του γραφικό χαρακτήρα και κατά συνέπεια δική του υπογραφή. Κάθε υπογραφή είναι ξεχωριστή, απόλυτα προσωπική και αποτελεί προσωπικό μας στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο που οι γραφολόγοι πολλές φορές αξιολογούν τις προσωπικότητες ανθρώπων αναλύοντας τις υπογραφές τους.

  7. Ανάπτυξη των Νευρικών Συνδέσεων: Το να μάθει κανείς να γράφει με το χέρι περιλαμβάνει τον σχηματισμό νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. Η επαναλαμβανόμενη φύση της γραφής μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση αυτών των συνδέσεων, υποστηρίζοντας τη γνωστική ανάπτυξη.

  8. Μείωση του Στρες: Η εμπλοκή στη φυσική δραστηριότητα της γραφής με το χέρι, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ημερολογίου ή έκφρασης σκέψεων, έχει δείξει ότι έχει οφέλη στη μείωση του στρες. Πράγματι, φανταστείτε να αντικρίζετε την συλλογή σας από πένες, να κάνετε αναρρόφηση με τα αγαπημένα σας μελάνια και να αποτυπώνετε τις σημειώσεις σας στο χαρτί. Δεν είναι χαλαρωτικό ;

  9. Απόλαυση της μελέτης: Κατά τη διάρκεια της μελέτης η παράλληλη ενασχόληση με τα εργαλεία γραφής, τα όμορφα σημειωματάρια από ποιοτικό χαρτί, οι εντυπωσιακές πένες και τα μελάνια με ποικιλία χρωμάτων, καθιστούν τη γραφή μια πολύ ευχάριστη διαδικασία με απολαυστικές διακυμάνσεις!

back to top