Η νέα Pelikan Souveran M600 Art Collection Glauco Cambon αποδίδει φόρο τιμής στην Art Nouveau.

Η Pelikan είναι γενικά συντηρητική στις νέες τις κυκλοφορίες. Ωστόσο αυτή τη φορά μας παρουσιάζει κάτι καινοφανές και μοναδικό, έξω από τα συνηθισμένα.

Όχι πολύ μακριά, τον Αύγουστο του 2021, διέρρευσαν κάποιες φήμες σχετικά με εργαλεία γραφής που θα παράξει η Pelikan, τα οποία θα είναι εμπνευσμένα από παλιές διαφημιστικές αφίσες. Μάλιστα είχε διεξαχθεί και ένα άτυπο ερωτηματολόγιο σχετικά με το ποια θα ήθελαν οι λάτρεις της μάρκας να μετουσιωθεί σε πένα. Ωστόσο όλοι θεώρησαν πως μια τέτοια ιδέα ήταν υπερβολικά ρηξικέλευθη και έτσι η προσμονή για ένα τέτοιο νέο μοντέλο εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο τώρα η Pelikan μας αιφνιδίασε, παρουσιάζοντας τη νέα M600 Glauco Cambon Special Edition, μια μοναδική εκδοχή της Μ600 που θα προστεθεί επάξια στο πάνθεο των πιο δημιουργικών εργαλείων γραφής της Pelikan. Ποια είναι όμως η ιστορία της Glauco Cambon ;

Ο Ιταλός ζωγράφος και γραφίστας Glauco Cambon, γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1875. Δύο από τους πίνακές του, «Portrait of Attilio Hortis» και «Music», τον έκαναν ευρέως γνωστό. Το 1907, σε ηλικία είκοσι ετών, παρουσίασε την τέχνη του σε διεθνές κοινό στην Μπιενάλε της Βενετίας. Πορτρέτα, καρικατούρες, διακοσμήσεις και ο σχεδιασμός καλλιτεχνικών διαφημιστικών πινακίδων απεικονίζουν την πολύεδρη γκάμα του. Πέθανε στις 7 Μαρτίου 1930 στη Μπιέλα. Τα έργα του πετυχαίνουν τιμές ρεκόρ σε δημοπρασίες τέχνης.

H τεράστια συλλογή από ιστορικές διαφημιστικές αφίσες Pelikan από τις εποχές της avant-garde & της art nouveau παίρνει νέα μορφή με τη νέα Pelikan Souverän M600 Glauco Cambon. Τα εκθέματα των διαφημιστικών αφισών αντιπροσωπεύουν την τεράστια παρακαταθήκη της συλλογής τέχνης της Pelikan, η οποία αποφάσισε να τη μοιραστεί με τους λάτρεις των εργαλείων γραφής της. Η μοναδική αυτή Special Edition αποτίνει φόρο τιμής στην τέχνη της αφίσας μεγάλων ζωγράφων και γραφιστών της πρωτοπορίας. Μέσα από το πολύχρωμο μοτίβο της, ένα κομμάτι της ιστορίας της Pelikan μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Η συμβίωση τέχνης και εμπορίου ξεκίνησε το 1900 και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης: τη λεγόμενη διαφημιστική τέχνη. Επώνυμα προϊόντα μετουσιώνονται σε έργα τέχνης και προωθούνται με ανεπανάληπτο τρόπο. Μεγάλοι ζωγράφοι και γραφίστες της avant-garde, όπως ο El Lissitzky ή ο Kurt Schwitters, δημιουργούν για πρώτη φορά διαφημίσεις προϊόντων χρησιμοποιώντας χρώματα της Pelikan.  Οι εντυπωσιακές αφίσες που φιλοτεχνήθηκαν από τα έτη 1900 έως 1950 αντιπροσωπεύουν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της ιστορίας της Pelikan. Ο Fritz Beindorff, ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας και παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης, ήταν ένας από τους πρώτους βιομήανους που επιδίωξαν συνεργασία με καλλιτέχνες. Το 1898 μάλιστα ξεκίνησε ένα θεσμό που ήρθε για να μείνει. Τους διαγωνισμούς διαφημιστικής αφίσας !

Η νέα ειδική έκδοση, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο καλλιτέχνη της διαφημιστικής αφίσας Glauco Cambon, ζωντανεύει τη αυτή τη συλλογή έργων τέχνης. Ένα κομμάτι της ιστορίας της Pelikan βρίσκει το δρόμο του στις καρδιές και τα χέρια των συλλεκτών έργων τέχνης και εργαλείων γραφής, δημιουργώντας έτσι γνήσιο πάθος που πηγάζει από τη βαθιά κατανόηση της κλλιτεχνικής κληρονομιάς της μάρκας. Μια μικρή λεπτομέρεια από ένα μεγαλειώδες έργο τέχνης: Οι πολύχρωμες αντανακλάσεις στο νερό που προκαλούνται από την κίνηση των πελεκάνων ενέπνευσαν το ρέον, δυναμικό σχέδιο κυμάτων για την Special Edition Souverän M600 Pelikan Art Collection Glauco Cambon.

Η νέα Pelikan M600 Art Collection, όμως διαφέρει και κατασκευαστικά από μια κοινή M600. To σώμα της είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και έχει σχεδιαστεί ώστε να δημιουργεί αντανακλάσεις, χάρης στις 10 στρώσεις πολύτιμης λάκκας που φέρει από πάνω. Αντανακλάσεις οι οποίες μιμούνται τις χαρακτηριστικές αντανακλάσεις των πελεκάνων που σχεδίαζε ο Glauco Cambon. Πολύ λεπτές αυλακώσεις στο σώμα δημιουργούν κυριολεκτικά τρισδιάστατη αίσθηση. Τα μεταλλικά της στοιχεία είναι επιχρυσωμένα από χρυσό 24 καρατίων και διαθέτει χρυσή μύτη 14 καρατίων.

Η τιμή της επίσης μας εκπλήσσει ευχάριστα καθώς στα 615€ τοποθετείται άκρως ανταγωνιστικά απέναντι σε άλλες special edition. Ειδικότερα με την ειδική μας έκπτωση στο zafeiriou.gr  μπορείτε να την αποκτήσετε ακόμα πιο εύκολα!

Η αφίσα του Glauco Cambon λοιπόν που ενέπνευσε τη δημιουργία αυτής της πένας (παρουσιάζεται παρακάτω), βραβεύτηκε από τον Fritz Beindorff το 1909 στον ετήσιο διαγωνισμό αφισών, και η Pelikan την αγόρασε.

Σήμερα, το 2023, 114 χρόνια μετά, το σχέδιο αυτό μετουσιώνεται σε ένα αξεπέραστο εργαλείο γραφής.

Άξιζε η αναμονή, δεν νομίζετε ; 

back to top